Divadlo rozprávok-Meseszínház v Rožňave v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave, kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, a s Mestom Rožňava otvorí k 25. výročiu založenia divadla jubilejnú výstavu pod názvom Zázračná ríša bábok a rozprávok. Vernisáž výstavy sa uskutoční 10. júna 2022 o 16:30 v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25. V tento deň sa bude konať aj detská vernisáž so živým koncertom o 10.30.

 

Výstava ponúka nahliadnutie do zaujímavého sveta jednotlivých predstavení divadla: bábok, scén, rekvizít a fotografií o inscenáciách.

 

Divadlo rozprávok-Meseszínház bolo založené v roku 1997 v Rožňave ako zájazdové profesionálne divadlo. Od začiatkov sa venuje divadelnému spracovaniu ľudových rozprávok s dôrazom na gemerské rozprávky. Pri svojej práci využíva okrem metód bábkového divadla aj interaktívnu hru a prvky ľudového rozprávačstva,“ informoval umelecký vedúci divadla, Ádám Badin.

 

Po viacerých úspešných inscenáciách toho druhu s kultovým predstavením Rozprávky starého otca sa divadlo začalo venovať aj sérii spracovaných ľudových rozprávok zo sveta. Vznikli tak emblematické inscenácie z francúzskych, burjatských a indiánskych rozprávok ako Strom sveta, Palček, Zázračný roh Ogajla a Kojot tancujúci s hviezdami. Divadlo spolupracuje s renomovanými scénografmi, ktorí značne prispeli k výtvarnému profilu divadla, čo sa odzrkadľuje aj na tejto výstave.

 

Divadlo je od svojich začiatkov pravidelným účastníkom medzinárodných bábkových festivalov na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Nemecku, Česku, Rakúsku, Francúzsku, Fínsku a inde. Získalo niekoľko umeleckých ocenení, z ktorých je najvzácnejšia Veľká cena tolerancie – ocenenie veľvyslancov kultúry v nemeckom Karlsruhe v roku 2016 a Cenu Maďarskej akadémie umenia v roku 2017,” dodal Badin.

Divadlo hrá svoje predstavenia pravidelne na Slovensku a v Maďarsku.

 

Umeleckým vedúcim divadla je od jeho vzniku Mgr. Ádám Badin, ktorý študoval v Prahe a popri Divadle rozprávok pôsobil aj v iných bábkových divadlách v Kecskeméte /Maďarsko/ a Košiciach. Ako autor je držiteľom prémie Slovenského literárneho fondu. Za svoje životné dielo si v roku 2015 prevzal štátne vyznamenanie Maďarska Maďarský zlatý kríž.

 

Jubilejnú výstavu si detskí aj dospelí záujemcovia budú môcť vychutnať do 31. augusta 2022.

 

Podujatie finančne podporilo Mesto Rožňava.

 

Viac informácii o výstavách, novinkách a expozíciách múzea nájdete na webe www.banmuz.sk a na sociálnych sieťach múzea.

 

Tešíme sa na Vás!


Kontaktná osoba:

Róbert Šimko

Manažér kultúry

Banícke múzeum v Rožňave

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Online vysielacie časy:

Streda
18:00 (premiéra)
Štvrtok
09:00 a 18:00 (repríza)
Piatok
09:00 a 18:00 (repríza)
Nedeľa
14:00 (repríza)
Pondelok
09:00 a 18:00 (repríza)
Utorok
09:00 a 18:00 (repríza)

Ako si nás naladiť

Inzercia