VOX HUMANA

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zriadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s Obcou Krásnohorské Podhradie prinášajú záujemcom koncert vážnej hudby, ktorý sa uskutoční 3. mája 2023 o 18:00 hod. v priestoroch Andrássyho obrazárne v Krásnohorskom Podhradí.

Cieľom účinkujúcich hudobníkov z Maďarska je v jedinom hudobnom programe poňať a predstaviť 400 rokov dlhý vývoj hudby. „Pokúsime sa ukázať – jazykom hudby – ako ľudia cítili, ako milovali pred mnohými storočiami, ako zmýšľali o živote a smrti a o večnosti. Aj keď nás od stredovekého alebo renesančného človeka delí taký dlhý čas, vo svojej podstate zostávame rovnakí,“ uviedli účinkujúci hudobníci.

Na koncerte si záujemcovia budú môcť vypočuť spev a hru na stredovekej harfe Nóry Király. Spevácka a hráčska kariéra tejto maďarskej umelkyne začala vo Francúzsku a jej repertoár sa pohybuje v medziach tradičnej ľudovej a historickej hudby. Rada spolupracuje s umelcami z rôznych hudobných žánrov a snaží sa skúmať krehké hranice medzi starou hudbou a ľudovou hudbou.  Ďalším ale nie menej dôležitým účinkujúcim hudobníkom je Csaba Nagy, ktorý sa špecializuje na hru na rôznych lutnových nástrojoch ako stredoveká a baroková lutna, vihuela a arcilutna. Svojou hrou sa zameriava na hudbu 16. a 17. storočia a je aktívny ako sólista i ako komorný hráč v rozličných súboroch starej hudby v Maďarsku. Je zakladateľom Recercare Early Music Ensemble a držiteľom ocenenia Prima Prize 2016 v hudobnom umení. Založil tiež prvý Maďarský deň lutny a Festival starej hudby vo Veszpréme. Tretím účinkujúcim hudobníkom je Sándor Szászvárosi s hrou na violu da gamba. Tento známy maďarský umelec sa špecializuje na uvádzanie a interpretáciu historickej hudby 15. až 18. storočia a patrí medzi najaktívnejšie osobnosti v maďarskom hnutí starej hudby. Stál pri začiatkoch výučby hry na violu da gamba v Maďarsku a je zakladateľom a členom viacerých súborov starej hudby. Ako uvádzajú hudobníci: „pod pláštikom krásnych melódií dúfame, že odkryjeme naše vlastné myšlienky a emócie vo forme krásy a jemnosti.“

Lístky na podujatie si záujemcovia budú môcť v predpredaji zakúpiť v Rožňave (Galéria Baníckeho múzea v Rožňave, Námestie baníkov 25) a Krásnohorskom Podhradí (Knižnica a kultúrne stredisko, Hradná 200) v rámci ich otváracích hodín. Možnosť zakúpenia lístkov bude samozrejme aj priamo na mieste koncertu najneskôr 30 minút pred jeho začiatkom. Počet účastníkov koncertu je obmedzený.

                        Tešíme sa na Vás!

 


Kontaktná osoba:

PhDr. Erika Hermélyi Gecelovská

Manažérka kultúry

Banícke múzeum v Rožňave

Email: info@banmuz.sk

Tel: +421 940 108 384

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vysielacie časy:

Vysielame denne v nasledujúcich časoch:

Vysielanie 09:00 
Počasie
11:00
Rožňavský magazín
13:00
Rozsnyói magazin 15:00
Šport a Počasie
16:00
Magazín Plus
17:00
Vysielanie
18:00

 

Ako si nás naladiť