Primárka psychiatrického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Rožňava MUDr. Jana Grešková sa stala najlepšou lekárkou vo svojom medicínskom odbore. Titul TOP lekár na Slovensku jej udelil odborný týždenník Zdravotnícke noviny na základe ankety, v ktorej hlasovali odborníci a čitatelia novín.

 

„Skutočne ma to prekvapilo a teším sa z toho, že to, čo robím, ľudia vnímajú pozitívne. Je to príjemná satisfakcia. Psychiatria je odbor, ktorý vyvoláva u ľudí rozporuplné názory. No duševné poruchy sú podľa mňa z celého spektra chorôb najhoršie, pretože pacientovi berú schopnosť zvládať chorobu, ovládať svoje funkcie. Keď vidím, čo dokáže duševná porucha urobiť s človekom, oveľa viac si vážim jednoduché veci v živote,“ uviedla MUDr. Jana Grešková, ktorá je zároveň aj hlavnou lekárkou siete ProCare a Svet zdravia pre psychiatriu.

 

Lekári si prevzali ocenenia z rúk riaditeľa zdravotnej poisťovne Dôvera Martina Kultana a šéfredaktorky Zdravotníckych novín Kataríny Lovasovej na minulotýždňovej konferencii Slovenské zdravotníctvo 2020. Odborný týždenník Zdravotnícke noviny tento rok vyhlásil anketu TOP lekár na Slovensku, ktorej cieľom je oceniť výnimočné lekárske osobnosti, už po šiestykrát. Lekári siete nemocníc a polikliník ProCare a Svet zdravia spomedzi desiatich kategórií vyhrali v štyroch z nich.

 

O primárke

 

V rožňavskej nemocnici pracuje MUDr. Jana Grešková už 29 rokov. Nastúpila do nej po absolvovaní atestácie v odbore anestéziológia a intenzívna medicína, avšak v roku 1995 sa  rozhodla odbor zmeniť. Zaujali ju osudy pacientov so psychickými poruchami a snaha im pomôcť ju nasmerovali na psychiatrické oddelenie rožňavskej nemocnice, kde začala pôsobiť ako sekundárny lekár. V rokoch 1997 a 2000 absolvovala I. a II. atestačnú skúšku z odboru psychiatria. V roku 2002 sa stala primárkou psychiatrického oddelenia a od roku 2019 je zároveň aj primárkou psychiatrickej liečebne  v Rožňave.

 

Počas jej dlhoročnej práce prešlo psychiatrické oddelenie výraznými zmenami a rozvojom. Rok 2003 sa v Rožňave spája so  zavedením elektrokonvulzívnej terapie v kontinuálnom liečebnom režime. V nasledujúcich rokoch boli do diagnosticko-terapeutického  procesu postupne zavedené ďalšie a ďalšie inovácie: psychodiagnostika a psychoterapie na oddelení tímom psychológov, participácia na klinických štúdiách, repetitívna transkraniálna magnetická stimulácia, psychodiagnostika a liečby pomocou metódy Biofeedbacku, audiovizuálnej stimulácie u depresívnych, neurotických porúch.

Významným míľnikom v jej kariére, rovnako tak v rozvoji psychiatrie v Rožňave, bolo spustenie prevádzky psychiatrickej liečebne v roku 2013. V priebehu niekoľkých rokov sa jej podarilo vytvoriť nadregionálne pracovisko pre pacientov z celého východného Slovenska a vybudovať motivovaný a empatický tím ľudí – lekárov, sestier, psychológov, liečebných pedagógov, ergoterapeutov a sanitárov – ktorý pomáha stovkám pacientov ročne.

MUDr. Jana Grešková je empatická k pacientom, ktorým venuje veľa aj zo svojho voľného času. Psychiatrickí  pacienti sú totiž zvláštnou skupinou pacientov, pri ktorých získanie si dôvery a pochopenia zohráva veľmi dôležitú úlohu pri liečbe. Pani primárka dokáže včas rozpoznať poruchy, nariadiť adekvátnu liečbu, s úsilím zabrániť závažným, nepriaznivým a často dlhodobým dôsledkom. Disponuje vedomosťami, skúsenosťami, rozhľadom, má schopnosť trpezlivo vypočuť a pochopiť pacienta. Dokáže ochotne a nezištne „slúžiť“ pacientom. Zmyslom jej povolania je umenie „získavať rozdávaním“. Pacientom pomôže vyliečiť sa alebo ich naučí, ako so svojim ochorením ďalej plnohodnotne žiť.

 

V roku 2007 absolvovala MUDr. Grešková odbornú skúšku „Súdny znalec v odvetví Zdravotníctvo a farmácia, odbor psychiatria“, v roku 2008 atestačnú skúšku „Manažment a riadenie zdravotníctva“. Je držiteľkou  certifikátu GCP – 2007, 2014, 2016. V roku 2016 sa stala hlavnou lekárkou siete nemocníc Svet zdravia pre psychiatriu. V decembri 2016 vydala  publikáciu o elektrokonvulzívnej terapii pre pacientov a ich príbuzných.
so svojimi psychickými poruchami, ochorením ďalej plnohodnotne žiť.


Kontakt:
Jana Fedáková
Komunikačný špecialista
jana.fedakova@svetzdravia.com

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Online vysielacie časy:

Streda
18:00 (premiéra)
Štvrtok
09:00 a 18:00 (repríza)
Piatok
09:00 a 18:00 (repríza)
Nedeľa
14:00 (repríza)
Pondelok
09:00 a 18:00 (repríza)
Utorok
09:00 a 18:00 (repríza)

Ako si nás naladiť

Inzercia